top of page

A beautiful mind

"Ser du på sjakk", spurte naboen forventningsfullt. "Sjakk? Nei." Jeg ristet på hodet. Vi snakket litt om løst og fast før han gikk inn for å sette på kaffen. Det første VM-partiet var visst i ferd med å starte. Tilbake i stua skrudde jeg ved en ren innskytelse på TV'en. Og der ble jeg sittende. For et koselig og kunnskapsrikt studio! NRK Sjakk, med blant andre Heidi, som jeg kjenner fra samarbeidet mellom Body Mind Spirit Festival - min arbeidsplass gjennom mange år - og Oslo Vegetarfestival, som hun jobber med.


Two beautiful minds I løpet av VM-sendingene (jada, det ble flere sendinger på meg:) fikk vi se opptak av møtet mellom Carlsen og matematikeren John Nash, mannen som ble portrettert i biografien og deretter den gripende Oscar-filmen A beautiful mind, som mange kanskje har sett. Nash var i Oslo for å motta Abel-prisen, og ønsket da samtidig å møte sjakk-kapasiteten Carlsen. Han var imponert over hans bragder. Noen kalte det et geni-møte, møtet mellom 24-årige Carlsen og 86-årige Nash.

Nash og Carlsen, 2015. Foto: NRK

Nå er det noe annet jeg må fortelle før jeg går videre. I over 20 år har jeg utforsket healing og energier. Noe av det jeg har observert er geometriske mønstre i universet. Lysende tråder som forbinder seg med hverandre, strukturer som jeg opplever er byggesteiner i kosmos. Tilbake til her og nå, desember 2021: I det Magnus Carlsen lener seg over sjakkbrettet, dypt konsentrert, fornemmer jeg i et flash i energifeltet hans. Jeg ser dypere inn på det, og oppfatter omtrent slike mønstre som jeg har sett i universet. Blå er den mest dominerende fargen, hvitt lys er også representert. Det er en dybde i hans fokus, en dybde og bredde som jeg synes er veldig interessant.

Magnus Carlsen. Foto: Store Norske Leksikin

For ordens skyld vil jeg understreke at jeg ikke går inn for å se på det personlige plan hos Carlsen, eller for å få noe informasjon om ham; det ville være etisk uforsvarlig. The beauty in repetition


Fenomenet jeg observerer kan beskrives som konsentrasjon og informasjonsbehandling -- på energiplan. Fascinerende! Det slår meg hvor mye fokus og repetisjon har å si for hva vi får til her i livet. Jo flere ganger vi retter oppmerksomheten vår i en retning, jo tydeligere og kraftigere blir energien. Det kan se ut som om Magnus Carlsen har utvidet sin bevissthetskraft og så og si eksponentialisert (er det et ord?) kraften innen dette feltet. The force is strong with this one. Ettersom jeg forstår, sjakknovise som jeg er, er repetisjon og utholdenhet noe av Carlsens styrke; det at han kan repetere mønstre som tilsynelatende ser like ut, og på en måte nesten dysse motstanderen i søvn, inntil han, Carlsen, plutselig ser en mulighet for en ny variasjon over temaet, og kan gå videre. 15. november i år skriver Carlsen i en Instagram-post: Remember to find the beauty in repetition.

Neural networks. Foto: Towards Datascience

Sjakk og healing Vi finner gjentakende mønstre i matematikken, musikken, geometrien; det er mønstre og variasjoner over mønstre. I sjakken, og i healing-arbeidet. Som healer ser jeg at noen ganger er mønstrene brutt, eller mønstre har gått i lås. (Siden vi er inne på sjakken så kan det for eksempel lignes med da Carlsens motstander Nepomnjasjtsjij havnet i en posisjon hvor løperen hans ikke hadde noen steder å flytte. Den var i prinsippet tapt for ham; ute av dansen). Min erfaring er at da opplever vi større eller mindre begrensninger i vår livsutfoldelse. (Igjen, som Nepo med løperen...) Innenfor healingens verden kan man ved fokusering av bevissthet fasilitere en forvandling av de uharmoniske formene, i tråd med guddommelig intelligens. Den guddommelig intelligens er det ordnende prinsipp i universet. Dette feltet er det vi er i kontakt med når vi er i alignment med vår høyere bevissthet. På et plan er vi alle forbundet med denne guddommelige intelligens, og jo mer vi fokuserer på det, jo lettere vil det bli å oppnå mer balanse og harmoni.

Jeg kunne skrive mye mer om dette, men for nå -- jeg er så glad for at jeg kom til å se på disse sjakksendingene, slik at jeg kunne få observere Magnus Carlsen mens han konsentrerer seg :-) Det var mektig inspirerende, og ga enda en dybde til forståelsen av de underliggende strukturene i verden.What we have called matter is energy (light), whose vibration has been so lowered as to be perceptible to the senses. There is no matter.

Albert Einstein.

39 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page