top of page

Alle snakker om Ä vÊre til stede. Hvilket *%&"#€ sted?

Alle snakker om det, men hva betyr det? Å vére til stede.

Jeg har hatt en default mode fra jeg var liten. Jeg tar inn alle signaler fra omgivelsene og blir overloaded. (HĂžysensitiv, oh yes). For Ă„ unngĂ„ dette utviklet jeg en annen default: Ă„ ta avstand til mine egne fĂžlelser. AltsĂ„, ta inn alt fra omgivelsene, og minst mulig fra eget navigasjonssystem. Er det rart jeg ble forvirra? Jeg var pĂ„ en mĂ„te hyper-til-stede (for andre), og pĂ„ en annen mĂ„te ikke til stede i det hele tatt. For meg selv. Det tok meg en del Ă„r Ă„ skjĂžnne. Og for Ă„ vĂŠre ĂŠrlig tror jeg det er noe jeg mĂ„ vĂŠre oppmerksom pĂ„ resten av livet. STAY WITH ME SĂ„, hvordan kan jeg la vĂŠre Ă„ forlate meg selv? Her er noen ting som hjelper meg: Dans. Naturen. Pust. Å skrive. Avslappet samvĂŠr med venner jeg fĂžler meg trygg sammen med. Meditasjon. Healing. Energiarbeid. Lese dikt. Kontakt med dyr. Kroppspleie (ah, ingenting er som et bad) og sanselige opplevelser. Men...


IKKE TID TIL Å SETTE SEIL

VI har vel alle vÊrt der - vi vet hva som er bra for oss - men vi gjÞr noe helt annet. Hvorfor har jeg motstand mot Ä ta medisinen min? Puste, trene, gÄ tur... En del av meg vil ikke! Uroen har fÄtt for mye nÊring, og hamsteren i hamsterhjulet inni meg vil bare lÞpe, lÞpe...

For mange Är siden beskrev jeg dette for psykologen min, og han sa det var et velkjent fenomen, som ga seg uttrykk pÄ denne mÄten: "Vi har ikke tid til Ä sette seil, vi mÄ ro".


Vi vet hva som er lurt pĂ„ lang sikt. Å bruke en time og fĂ„ satt det %€"&" seilet, sĂ„ blir turen videre sĂ„ mye enklere. Men noe inni oss maser: du har ikke tid, du har ikke tid! SĂ„ vi ror. Og ror. Og ror, helt til krampa tar oss.

SÄnn er det med self care ogsÄ. ALT ELLER INGENTING

Jeg trenger nÊring. VÊre nÊr meg selv. VÊre en venn. Ikke la meg selv gÄ for lut og kaldt vann (les: chips og Cola Light)

NÄr jeg er nÊr meg selv kan jeg fÄ nÊring av nÊrhet. Av katten som ligger i fanget mitt. I motsetning til de gangene jeg nesten ikke merker at hun ligger der. Jeg kan gjÞre de eksakt samme tingene, og fÄ mye eller ingenting ut av det. Avhengig av om jeg er til stede eller ei.

Er du med? Hvis jeg er oppmerksom pÄ meg selv og omgivelsene uten Ä skulle prestere, vÊre noe, gjÞre noe -- sÄ kan jeg fÄ nÊring av det jeg opplever. Selv om det er motgang. Jeg lÊrer, jeg erfarer, jeg opplever. Jeg vokser. Mens nÄr jeg lar uroen og autopiloten styre showet, sÄ kan jeg oppleve de fineste ting uten at det gir meg nÊring! Det fyker rett forbi. Svusj over hodet. Ikke inn i hjertet, inn i kroppen. Og jeg jager videre.


GLAD I DEG Jeg kan sette opp kvalitetsavtaler i kalenderen min sÄ mye jeg vil, men er jeg i default mode sÄ handler det nesten bare om Ä overleve. Og hvis noen sier: "Therese, du er sÄ bra. Jeg er sÄ glad i deg". SÄ blir det en dissonans (som det heter pÄ fint), en avstand, mellom det jeg hÞrer og det jeg opplever. Jeg blir fremmedgjort fra mine egne fÞlelser. Jeg har det ikke bra inni meg og da er det ingenting utenfra som egentlig kan gjÞre det bedre. SÄnn egentlig. SÄ ut fra en sÄnn fin kjÊrlighetserklÊring kan jeg komme til Ä fokusere pÄ hvordan skal jeg svare, hva tenker vedkommende nÄ, forventer hen noe av meg, osv. osv. I stedet for at jeg opplever kjÊrligheten som kommer min vei. Her og nÄ.


Har du noen favorittmÄter Ä connecte med deg selv pÄ?












95 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page