top of page

Ett eventyrlig liv - med arketyper

Oppdatert: 27. mar. 2023

Arketyper er en slags urbilder som vi har felles i vårt samfunn. De lever i vårt ubevisste sinn, og dukker gjerne opp i legender, sagn og drømmer. Selv om de lever i det kollektive ubevisste, og kanskje aldri kan bli fullstendig avdekket for oss, kan vi bli mer bevisst på hvordan de påvirker oss og lære å bruke dem. De kan være gode veivisere inn i oss selv og andre, og de kan hjelpe oss å skrive om vår egen historie.

Eksempler på arketyper:

Herskeren, rebellen, elskeren, narren (fra Carl Jungs 12 arketyper).

Arketypene har både sterke sider og skyggesider, og ved å bli mer bevisst på hvordan dette spiller seg ut i livet vårt, kan vi virkelig få tak i den eventyrlige kraften som lever i disse bildene, i vår psyke og i vårt kollektive felt.


Arketypene i bevegelse

Gabrielle Roth, "urban sjaman" og grunnlegger av dansepraksisen 5 Rytmer, har også et forhold til arketyper. Hun deler kvinnelige og mannlige arketyper inn i tre aspekter. De kvinnelige er: moren, elskerinnen og madonnaen, mens de maskuline er: faren, sønnen og den hellige ånd.


Gjennom 5 Rytmer kan man utforske disse arketypene, som vi alle besitter i varierende grad, på dansegulvet. Og det kan være både gøy og utfordrende! :)


I en av bøkene til Gabrielle Roth kan vi for eksempel lese om hvordan en mann bruker arketypen Moren for å bistå kona si, som er i dyp krise. En dag når kona kommer hjem fra jobb står mannen med kjole og forkle og til og med leppestift på, og har laget en fantastisk middag til henne. "Jeg tenkte at nå trenger du en Mor", sa den kloke mannen, og tok i bruk sitt mest omsorgsfulle, moderlige aspekt for å hegne om henne. Etter middagen gikk paret ut og danset til sør-afrikansk musikk hele natten, en vuggende musikk som kan sette hoftene i bølgende bevegelser, morens og havets beroligende, jordende rytmer.


Det kan være så deilig og befriende å leke med utradisjonelle arketyper. Moren-arketypen vil jo også i dette tilfellet gi næring til mannen, og berike hans indre verden. Andre eksempler fra Gabrielle Roths univers er en ung mann, først litt stiv og rigid, som etter hvert går inn i ekstase på dansegulvet, og virkelig personifiserer Elskerinnen, den forførende, sexy, sensuelle feminine arketypen. Ved å anerkjenne alle våre sider og potensialer kan vi virkelig kjenne på å leve et eventyrlig liv. Det lille barnet, den kloke, gamle kvinnen, elskeren -- alt i skjønn forening.Forelsket i Sønnen

Selv hadde jeg en periode hvor jeg forelsket meg i menn som utstrålte Sønnen-arketypen. Sønnen representerer rebellen, villskapen, han som drar ut for å drepe drager og vil knuse gamle forestillinger. For mye Sønn-energi er som for mye chili. Det kan bli for sterkt. Etter at jeg ble oppmerksom på dette, kunne jeg se at Sønnen hos meg var underutviklet. Fordi jeg selv ikke hadde levd ut noe særlig av denne "gær'n-gutt"-energien, var den uimotståelig tiltrekkende på meg på et ubevisst plan.


Og alt vi blir bevisst på, åpner seg for endring. Bevisstheten er som en fakkel, en lommelykt, som lyser opp temaer. Det er som om det skaper en kjemisk reaksjon, som gjør endring mulig. Jeg dedikerte meg en stund til å gjøre "Sønnen-ting", utforske hvilke bevegelser han ville gjøre på dansegulvet og ellers i livet. Og etter hvert var den sterke dragningen over, og en mer balansert tiltrekning ble mulig.Noen arketyper som treffer deg?

Her er en kort oversikt over arketypene Roth opererer med. Er det noen av dem du gjenkjenner i deg selv -- eller, som meg, noen du er håpløst tiltrukket av? Kanskje kan du styrke den arketypen i deg selv? Og hvis det er en arketype du er drittlei av (unnskyld språket) går det an å finne noe som kan balansere den. For meg er dette befriende og gir muligheter for et eventyrlig liv.


Den feminine kraften


Moren - tilstedeværelse, ivaretakelse av behov, forankring, instinkter, Moder Jord, omsorg, kroppsvæsker, hofter, sirkulær bevegelse. Sunn side: tilstedeværelse. Usunn side: inertia eller treghet.


Elskerinnen - kontakt med ekte følelser (sorg, sinne, glede osv.), lidenskap, flørt, forførelse, skamløshet, ditt emosjonelle selv, erotikk, hengivelse. Sunn side: emosjonell tilgjengelighet. Usunn side: avhengighet.


Madonna - stillhet, den gåtefulle Mona Lisa, jomfruen, mystikeren, trollkvinnen, naturelskeren, ærefrykt, undring, intuisjon, det hellige. Sunn side: meditativ. Usunn side: dagdrømming.


Den maskuline kraften


Faren - veilederen, lineær og kronologisk fremgang, planlegging og mål, den som leder flyt av energi inn i ordning och reda, den som hjelper drømmer å bli virkelige, økonomi, besluttsomhet. Sunn side: Autoritet. Usunn side: Rigiditet.

Sønnen - utemmet kraft, uforutsigbarhet, pubertet, Jokeren, "fuck-off"-energi, romantisk, frekkhet, villskap og frihet, ruske opp i ting, flytte grenser, ta sjanser, det ville barnet, eksperimentering. Sunn side: Mot. Usunn side: Overmot.


Den hellige ånd - søkeren, gjennomskuer illusjoner, vårt høyere selv som uttrykker seg, fellesskap, en hellig lengsel, din åndelige natur, søker dybde og ekthet. Sunn side: Meningsfylthet. Usunn side: Virkelighetsflukt.


Det finnes mange andre arketyper man kan utforske, men dette er altså de feminine og maskuline fra Gabrielle Roth sitt univers. En annen, kjent tredelt struktur for de maskuline og feminine arketypene er Maiden, Mother og Crone, og The Hooded One, The Horned One og The Old One. Disse arketypene er beskrevet i naturreligion, wicca og keltisk tradisjon. Det er også veldig spennende, men det får det blir mer om en annen gang! :)


Jeg avslutter med å gi deg selveste Gabrielle Roth som snakker om embodiment, det å leve i en kropp (ikke bare i hodet:). Videoen varer i litt under 2 minutter. Ha en eventyrlig dag!

31 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page